Anja Jerčič Jakob

ANJA JERČIČ JAKOB

1/

MGLC Švicarija: RETROVIZIJE / Anja Jerčič Jakob gosti Matejo Kavčič

Aktualno
Arhiv

Slovenski kulturni praznik v MGLC Švicarija, 8. 2. 2024.

Eksperimentalna razstava je vpogled v umetniško produkcijo Anje Jerčič Jakob in Mateje Kavčič, za kateri so sicer značilne v dolgotrajnih postopkih generirane likovne tvorbe in predvsem ročen performativ. Tokratna postavitev je rezultat ponovnega razmisleka o pretekli praksi, o zgodovinjenju pretekle prakse

Produkcijski način likovnih uprizoritev je raznolik: gre za ustvarjanje novih del z umeščanjem starih, s pridihom dokumentarizma. Avtorici vključujeta artefakte iz sedanje in pretekle umetniške produkcije iz različnih obdobij ustvarjanja, še nikoli razstavljena dela, zametke, ki nikoli niso bili realizirani v galerijskem prostoru, reprodukcije del v različnih tehnikah ali zgolj vsakdanje predmete. V branje so ponujena tudi razstavna besedila starejših datumov, ki še vedno delujejo nadvse aktualno.

Pozicija gledalca je v tokratni postavitvi povsem drugačna, z omejenim dostopom oziroma naselitvijo zgolj s pogledom,  tako v fizičnem kot tudi konceptualnem smislu. Gre za problematiziranje slikarskega (ali kiparskega) medija in naše izkušnje z njim. Svojevrstna kontekstualizacija ponuja ponovno presojo z upoštevanjem novih vidikov, z željo odpirati prostor za nove interpretacije ali oplemenitenje starih, a ne z namenom predrugačenja ali redefiniranja izhodiščnih vsebin.

Izr. prof Anja Jerčič Jakob (UL PEF), rojena leta 1975, je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na isti ustanovi je leta 2004 končala magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva. Od leta 2000 je kot ustvarjalka aktivno prisotna v slovenskem in mednarodnem prostoru. Na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani je zaposlena od leta 2016. Živi v Ljubljani. Od leta 2016 ustvarja v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija v Ljubljani.

https://www.anjajercic.si/

Mateja Kavčič, rojena leta 1970, je na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala leta 1994, na istem oddelku pa je obiskovala tudi specialko.

Od leta 1995 kot samozaposlena na področju kulture deluje na področjih slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev in land arta. Razstavlja doma in po svetu. Je prejemnica Glavne nagrade Majskega salona 2023, Nagrade Ivane Kobilca 2021 za tekočo produkcijo in priznanja Majskega salona 2011. Zadnjih dvajset let živi in ustvarja v Škofji Loki, občasno dela v priložnostnem ateljeju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

https://matejakavcicslikarka.wordpress.com/

 

Dodaj odgovor