Anja Jerčič Jakob

ANJA JERČIČ JAKOB

1/

Umetnostna galerija Maribor, UGM Šop, Maribor: Anja Jerčič Jakob, Ilustracije

Aktualno
Arhiv

Umetnostna galerija Maribor, UGM Šop

10. februar – 8. maj 2022

Kustosinja: Brigita Strnad

Anja Jerčič Jakob, slikarka in pedagoginja, v UGM Šopu predstavlja še en pomemben vidik svojega ustvarjanja – ilustracijo. Predvsem gre za knjižno ilustracijo za otroke, ki jo je objavljala v otroški reviji Galeb. Od leta 2016 pa so nastale tudi štiri slikanice, v katerih likovno dopolnjuje pesmi Jureta Jakoba. Ilustriranje ni Anjino primarno področje ustvarjanja, in ker ni v ilustratorski rutini, ji prav to ponuja več možnosti eksperimentiranja in raziskovanja različnih tehnik in izrazov. V vsaki slikanici je nastal svojstven likovni jezik, ki je z izrazito slikarsko govorico spregovoril v sozvočju z besedami.

Zadnja slikanica z naslovom Vranja potovanja je izšla 2021. Vrane, ki potujejo s kolesi, čolni, baloni in si samo od daleč ogledujejo hrupne avtomobile ali pošastnega črva – avtobus, so priklicale idejo črno-belega v tehniki izpiranke. Tehnika umetnici ponuja velik izziv, saj ji končno upodobitev razkrije šele v zadnji fazi izpiranja z vodo. Pred tem z ustvarjalno in premišljeno predvidljivostjo gradi dialog med nosilcem iz obarvanega papirja ter slikovitimi potezami čopiča in linijami različnih risal. Predvsem pa nastale ilustracije ne podajajo takojšnjih odgovorov. Ponujajo bogato vizualno stimulacijo in možnosti razvijanja estetske senzibilnosti. Abstrahirane podobe, ritmi, kompozicije in barve vodijo (mlade) gledalce/bralce v raziskovanje, primerjanje, spraševanje in čudenje. Slednjič pa si lahko iz Anjinih slik in Juretovih pesmi vsak sestavi svojo zgodbo.

Razstavljene so izvirne ilustracije in visokokakovostni odtisi v tehniki gicléeja.

Anja Jerčič Jakob (Slovenj Gradec, 1975) je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. Emerika Bernarda leta 2000 zaključila študij slikarstva. Na isti akademiji je leta 2004 končala magistrski študij grafike (mentor prof. Branko Suhy), leta 2007 pa še slikarstva (mentorica prof. Metka Krašovec). Od leta 2000 neprekinjeno razstavlja na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Pri svojem umetniškem delu izhaja iz elementarnosti dvodimenzionalne slike. Značilnost njenih raznovrstnih opusov je preizpraševanje in aktualiziranje različnih vizualizacijskih modelov, ki so nastajali in se razvijajo skozi zgodovino slike. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo, predvsem za otroke, h kateri pristopa eksperimentalno in v njej raziskuje možnosti likovnega jezika, ki se vselej povezuje z njenim primarnim področjem – slikarstvom. Od leta 2016 je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani zaposlena kot docentka za področje slikarstva. V pedagoškem, mentorskem in projektnem delu razširja aplikativni vidik umetnosti in raziskuje možnosti medpredmetnega povezovanja umetnosti z drugimi predmetnimi področji.

http://www.ugm.si/razstave/anja-jercic-jakob-ilustracije-4630/

Dodaj odgovor